Egyéb kategória

Okoskapcsoló – Legyünk a fény urai bárhonnan

Bizonyára sokan rájöttek a címből, hogy jelen írásunk témája az okoskapcsoló. Vagy wifis villanykapcsoló, hiszen az utóbbi az elterjedtebb kifejezése (mint általában a legtöbb okos eszköz esetében a közhiedelemben, ami okos, az wifis), ami nem a megfelelő név, de az egyszerűség kedvéért most használjuk azt is.
Tehát ez az okosotthon eszközök egyik népszerű terméke, amely megváltoztatja a világot egyetlen gombnyomással. Vagy gombnyomás nélkül is akár.
Ki akarja még mindig a régi, unalmas kapcsolókat használni, amikor az okos technológia szárnnyal és megkönnyítheti az életünket? Még a hölgyekét is!

man-using-smartphone-his-automated-home

Mi is pontosan az okoskapcsoló? (wifis villanykapcsoló)

Egy olyan eszköz, amely lehetővé teszi, hogy távolról, a telefonunkról, vagy akár hangvezérléssel, egyszerűen és kényelmesen irányítsuk a világítást otthonunkban. Tehát ha úton vagyunk és eszünkbe jut, hogy otthon felkapcsolva hagytuk a villanyt a fürdőszobában, semmi probléma! Egy kis ujjmozdulattal a telefonon lekapcsolhatjuk azt. A szomszédok meg nem értik, hogy távozás után hogyan tudtuk lekapcsolni.

Megéri okos villanykapcsolókat használni?

Nos, hadd soroljak fel néhány okot, ami miatt olyan népszerű a használatuk:

  • Kényelem, kényelem, kényelem: Képzeljük el, milyen jó lenne az ágyból lekapcsolni a fényt, ahelyett, hogy kényelmetlenül ugrálnánk a kapcsolóért! Az okos villanykapcsolóval mindezt megtehetjük, és még hozzá sem kell érni!
  • Energiahatékonyság: Egy wifis villanykapcsoló nem csak a világítást kapcsolja fel-le, hanem segít energiát spórolni is. Beállítható, hogy automatikusan kikapcsoljon, amikor senki sincs a szobában, vagy időzíthető a világítás, hogy csak akkor legyen felkapcsolva, amikor valóban szükség van rá. Így nem csak környezetbarát szemléletre teszünk szert, hanem a pénztárcánk is megköszöni majd (utólag, mert a beruházási költsége magasabb a hagyományos műanyag kapcsolókhoz képest).
  • Hangvezérlés: Mi lehetne még kényelmesebb, mint hangvezérléssel irányítani a világítást? Egy egyszerű parancs, mint például “nappali világítás fel”, és voilà, a fény ragyog! Ez olyan, mint egy valódi varázslat!
  • Hangulat és hangulatvilágítás: Az okoskapcsolók nem csak a világítást kapcsolják be és ki, hanem segítenek létrehozni a tökéletes hangulatot is. Lehet romantikus, lehet bulis, csak mondjuk a parancsot, és az okos kapcsolók finoman elhomályosítják a fényeket, ezzel teremtve egy intimitást sugárzó légkört. Vagy feldobja a hangulatot és összhangban lesz a zene ütemével. A lehetőségek végtelenek, csak a képzeleted szab határt!
  • Biztonság: Az okosotthonok egyik nagy előnye a biztonság. Az okoskapcsoló beállítható, hogy a fények időzítve kapcsoljanak be és ki, még akkor is, ha nem vagyunk otthon. Ez megtévesztheti a potenciális tolvajokat, és azt gondolhatják, hogy valaki otthon van. A biztonságérzet pedig felbecsülhetetlen értékű.
    Továbbá összeköthető a riasztással, így a hanghatás mellett, akár a fényekkel is jelezhetjük a betörést.
  • Rugalmasság: Az wifis villanykapcsolók sokoldalúak és könnyen testreszabhatók. Lehetőségünk van csoportokba rendezni a kapcsolókat és egyidejűleg irányítani több világítási pontot. Vagy akár létrehozhatunk automatizált folyamatokat, amelyekben a világítás, a zene és más okos eszközök összehangoltan működnek. Például, egyetlen érintéssel beállítható a “Mozi” parancs, ahol a függöny lezárul, a világítás lehalkul, és a TV bekapcsol. Ez a valóságban is olyan, mint egy filmjelenet!
  • Telepítés és kompatibilitás: Az wifis villanykapcsolók könnyen telepíthetők és kompatibilisek a legtöbb otthoni világítási rendszerrel. Nem kell aggódni a bonyolult bekötések miatt. Egyszerűen cserélje ki a régi kapcsolókat az okos verzióra, és már kezdődhet is a varázslat.
  • Design: Érintős, üveg, letisztult. Sokkal jobban néz ki, mint a régi műanyag kapcsolók.
woman-pressing-smart-home-automation-panel-monitor

Ne maradjon a régi villanykapcsolóknál, amikor a modern technológia lehetővé teszi, hogy egyetlen gombnyomással irányítsa a világítást otthonában. Az okoskapcsolók új dimenziót adnak az otthoni életünknek, kényelmet, biztonságot és stílust. És ami a legfontosabb, a wifis villanykapcsolók akár segítség nélkül is telepíthetők.

(A fenti példák esetében a kapcsolókon kívül szükségesek további kiegészítők)