Egyéb kategória

Mi az okosotthon női szemmel – avagy ez csak férfi hóbort?

Az okosotthonok világa egyre inkább elterjedőben van, és a hölgyek részéről is napról-napra többen ismerik fel, hogy milyen előnyei vannak az okosotthon technológiának a számukra is.
Nem, sajnos a vacsorát még nem csinálja meg helyettünk és a gyereket sem képes pelenkázni.
„Akkor meg minek?” csattanhat fel a női olvasók nagy része, abszolút jogosan.
Az okosotthon jelenleg nem egy sci-fi film, ahol egy láthatatlan testű robotkar mindent megcsinál helyettünk, amíg mi a TikTok-ot lapozgatjuk.
Ennél kézzelfoghatóbb és realisztikusabb: kényelmet, biztonságot és energiatakarékosságot hoz az életünkbe.

Mi az oksotthon női szemszögből? - Jó lesz ez nekik?

Pár mondatban összefoglaljuk a 3 leggyakrabban emlegetett előnyt.
Tényleg sietünk, mert hamarosan sötétedik és aki ezt olvassa, valószínűleg még nem rendelkezik okosotthonnal és fel kell kapcsolni a villanyt. Kézzel.
A sorrend nem tükröz fontosságot, ez mindenkinél szubjektív.

Reméljük, minden hölgy ilyen boldogan használja az okosotthont

Reméljük, minden hölgy ügyfelünk ilyen boldogan használja az okosotthonát.

Kényelem

Az okosotthonok egyik előnye, hogy automatizálják a házban levő eszközök működését, így könnyebbé és kényelmesebbé teszik az életünket. A technológia segítségével egyetlen gombnyomással vagy hangparanccsal vezérelhetjük az összes elektronikai berendezésünket, beleértve a biztonságunkat, a fűtési rendszert, a világítást és még sok mást. Sőt, megfelelő eszközök (és rendszer) esetén még gombot sem kell nyomogatni vagy Alexának kiáltani. Képes rá, hogy automatikusan felismerje a szokásainkat és annak megfelelően állítsa be magát.

Az okosotthon technológia a nőknek további előnyöket kínálhat a napi életükben is. Például az okosmosógépek érzékelik, ha túl sok ruha van a dobban, és automatikusan hozzáigazítják a mosási ciklust, hogy a ruhák mindig tiszták és frissek legyenek. Az okosporszívók segítségével a padlók és szőnyegek könnyen és hatékonyan tisztíthatók (fontos szempont a porszívó fajtája).

Vannak elrugaszkodott eszközök, például a hűtő tartalmát ellenőrző rendszer, nehogy estére diétás puding nélkül maradjunk. Vagy a sütőbe épített kamera, mellyel ellenőrizni tudjuk, hogy megfelelően megpirult-e már a sajt a rakott krumplin.
Ezen termékek létjogosultsága erősen megkérdőjelezhető.

Biztonság

A következő előny az okosotthon biztonsági rendszer, illetve az a biztonság, amit az okosotthon nyújt. A legtöbb háztartásban megtalálható egy riasztó vagy pár kamera és érzékelő. A klasszikus eszközökkel ellentétben a modern rendszerek nem csak a mozgást és a bejutási kísérleteket jelzik, hanem ennél jóval többet. Például olyan fejlett szenzorok elérhetőek, amelyek megkülönböztetik a kisállatokat az embertől, ezáltal csökkentve a téves riasztások számát.
Kiegészíthetők további eszközökkel, így képesek a füstöt, tüzet, gázszivárgást, szénmonoxidot és vízfolyást is jelezni. Egy komplex rendszer alakítható ki, ahol minden összhangban van az otthon lakóinak biztonsági igényeivel.

Az okosotthonos biztonsági rendszerek számos előnye közül kiemelhető a családi életre gyakorolt hatásuk. Az ilyen rendszerek lehetővé teszik a szülők számára, hogy jobban odafigyeljenek gyermekeikre, és biztosítsák számukra a megfelelő biztonságot és felügyeletet. Léteznek olyan megoldások, ahol az otthoni rendszer “elkísér minket” és akár pánikgombként is használható a telefonunk. Erről a riasztásról minden családtagunk kap figyelmeztetést, így azonnal tudnak reagálni.

Talán ebbe a részbe illik a legjobban, ami Magyarországon még kevésbé elterjedt – bár már itthon is elérhetőek rendszerek, amelyek kifejezetten ilyen célt szolgálnak – külföldön annál inkább, az idősek/betegek segítése. 1-2 érzékelő, beltéri kamera és gomb megfelelő segítség lehet szerettünk számára, aki nehezebben tud magáról gondoskodni és szeretnénk biztonságban tudni. Egy ilyen eszköz érzékeli, ha ájultan fekszik az illető, és riasztást küld nekünk, mi pedig a kamera segítségével azonnal tudjuk ellenőrizni, hogy mekkora a baj.

Számos dolgot lehet felügyelni és ellenőrizni, például, ha elfelejtettük lekapcsolni a vasalót, vagy bezárni az ajtót/ablakot, nem kell idegeskedned, mert telefonról bárhonnan meg tudjuk nézni, hogy minden rendben van-e otthon.

Megemlítendő az a biztonsági fenyegetés, amely sokakban felmerülhet, nevezetesen, hogy a rendszereken keresztül hozzáférhetnek az adatainkhoz, a házunkhoz, netán a kamerák képéhez. 
Ezek valós félelmek.
Az ilyen jellegű támadások viszont kivédhetőek a megfelelő háttértámogatással, amely a megbízható, jó rendszerek ismérve. Az olcsóbb eszközök/rendszerek a silányabb anyagokon kívül szoftveres oldalról is problémásak. A legtöbb támadás oka a nem megfelelő informatikai védelem, valamint az elmaradt frissítések. Egy komoly gyártó mindent megtesz a felhasználók védelme érdekében. 

Hatékonyság

Mi az okosotthon további előnye? Hogy energiát takaríthatunk meg, ezáltal pénzt spórolhatunk.
Háztartásonként eltérő, hogy ténylegesen mekkora ez az összeg, de a tapasztalatok alapján közép-hosszú távon megtérülnek a kezdeti többletköltségek egy ilyen beruházás során (plusz a további előnyök).

Hogyan lehetséges? Az érzékelők észlelik, ha nem tartózkodunk otthon (vagy az adott helyiségben) és automatikusan csökkentik a hűtő-fűtő rendszer teljesítményét. Ugyanezen érzekelők lekapcsolhatják utánunk a villanyokat, valamint az egyéb (akár készenléti üzemmódú) fogyasztókat, így megspórolható a felesleges áramfogyasztás.

Az ilyen fogyasztók teljesítménye ingatlanonként eltérő, így csak egy általány számot tudnak a tanulmányok felmutatni. Ez néhány elektronikai eszköz esetén kevesebb, ám jelentősen nőhet egy több tagú család házában.
10% volt ez az arány, ám egy 2015-ben végzett kutatásban 23%-ra emelkedett a “fantom fogyasztók” aránya háztartásonként. Jól látható a növekedés, ami azóta egy még magasabb számot feltételezhet (találtunk 40%-os számokat, de a kutatási eredmény nem volt elérhető). 

Mi az okosotthon beszerelést magunk csináljuk, nem a megrendelővel. Nálunk nem kell ilyet csinálnia!

Összefoglalva, az okosotthonok nagyon praktikusak és hasznosak a mindennapokban. Nem csak a nőknek, de az egész családnak előnyösek lehetnek, hiszen megkönnyíthetik az életünket és biztonságosabbá tehetik otthonunkat. A rendszer nem “telepszik rá” az emberre, csak az előre engedélyezett dolgokat irányítja. Nem fog életre kelni és rabságba dönteni bennünket. 
Az időseknek, akiknek segítségre van szükségük, szintén nagyon hasznosnak bizonyulhatnak.