Cikkek

Hogyan építsünk ki stabil Zigbee hálózatot?

okosotthon

A Zigbee technológia egy elterjedt vezeték nélküli megoldás az okosotthonok világában. A koncepció lényege, hogy létrehozunk egy dedikált hálózatot az okosotthon eszközeink számára, melyen kis energia igénnyel szabványos módon kommunikálhatnak. A Zigbee tehát egy szabványos vezeték nélküli kommunikációs protokoll, akárcsak a Wi-Fi vagy a Bluetooth.

A Zigbee hálózatok háló szerűen épülnek fel és több “szereplőből” állnak, melyek a következők:

Zigbee hálózat

  • Koordinátor – Feladata a hálózat menedzselése és kapcsolattartás a külvilággal. Koordinátor lehet egy Zigbee Bridge (Pl. Sonoff Zigbee Bridge) vagy egy USB stick, amely egy PC-be dugva elvégzi a koordinátor szerepet (Pl. Sonoff Zigbee Dongle). A Stick-et jellemzően olyan okosotthon rendszerekhez használják, mint: Home Assistant, Domoticz, ESP Home.

 

  • Router – A Router feladata, hogy a koordinátortól távol eső eszközöket összekösse a koordinátorral. Ez jellemzően egy 230V táplálású Zigbee eszköz másodlagos funkciója, amelyet automatikusan betölt. Pl: A Zigbee-s okos konnektorok rendelkeznek ilyen funkcióval. Tekintve, hogy folyamatosan be vannak dugva a konnektorba, így el tudják látni a router szerepet.

 

  • Végponti eszköz – A végponti eszközök nem rendelkeznek router funkcióval, csak a hálózat irányába képesek kommunikálni. Ilyen eszköz pl. egy mozgásérzékelő, hőmérséklet szenzor vagy nyomógomb. Ezek elemes/akkumulátoros tápellátásúak és csak akkor kommunikálnak a hálózaton, amikor szükséges.

A Zigbee hálózaton lévő eszközök automatikusan felismerik egymás szerepkörét és önszerveződően választják meg, hogy ki -kivel kommunikáljon. Pl: Ha a központi koordinátor a földszinten van a nappaliban és az emeleten van egy okos dugalj illetve egy mozgásérzékelő, akkor a mozgásérzékelő az okosdugaljal fog kommunikálni, mert számára az elérhető közelségben van, a dugalj pedig a router funkciójának köszönhetően továbbítja a mozgásérzékelő üzenetét a koordinátorhoz. Ebből következik, hogy az eszközök helyének megválasztása is fontos szempont a Zigbee hálózat tervezése során.

 

Mire figyeljünk Zigbee hálózat kiépítése során?

1. Válasszunk jó minőségű koordinátort és találjuk meg a számára megfelelő helyet.

A koordinátor a Zigbee hálózatunk szíve, így fontos hogy jó minőségű legyen. Két lehetőségünk van: Vagy Bridge-t vagy pedig USB adaptert(dongle) használunk. Az utóbbit főleg olyanoknak ajánljuk, akik nem riadnak meg a komolyabb konfigurációtól és megfelelő szintű ismeretekkel rendelkeznek(hobbisták, kivitelezők). A Bridge megfelelő választás az alap okosotthon felhasználó számára is. Az elhelyezésnél fontos szempont, hogy igyekezzünk az ingatlan közepére vagy annak közelébe rakni és minél távolabb a Wi-Fi routertől. (legalább 3m távolságra). Dongle esetén ezt USB hosszabbítóval is megtehetjük.

2. Minimalizáljuk az interferencia lehetőségét

A Zigbee és a Wi-Fi technológiák mindketten a 2,4 Ghz-es sávban működnek, így előfordulhat, hogy interferencia miatt nem megfelelő működés tapasztalható. Ez fokozottan igaz egy társasházra, ahol adott esetben rengeteg Wi-Fi router működik, így ilyen esetben a Zigbee technológia használata nem javasolt. Az alábbi ábrán a Wi-Fi és a Zigbee technológia által használt frekvencia tartományok láthatók.

zigbee spektrum

Mindkét technológia több csatornát használ a kommunikáció során, így a célunk, hogy a konfiguráció során úgy válasszuk meg a Wi-Fi és a Zigbee csatornákat, hogy azok minél távolabb essenek egymástól Frekvencia szempontjából. Így elkerülhetjük az interferenciát. Egy jó konfiguráció például a 11-es Wi-Fi csatorna és a 15-ös Zigbee csatorna választása. Ez azt jelenti, hogy a router beállításaiban ki kell kapcsolnunk az automatikus Wi-Fi csatorna választást és a kiválasztott fix csatornát kell beállítanunk, ugyanígy kell eljárnunk a Zigbee koordinátor esetében. Tovább javítja a stabilitást, ha minden eszközt, amit csak lehet, fixen az 5Ghz-es Wi-Fi-re állítunk. (Amennyiben a router támogatja).

3. Iktassunk be router eszközöket (ha szükséges)

A Zigbee hálózat tervezése során gondoluk át hány darab router eszközre lesz szükségünk és hol lesz az optimális helyük. Egy emeletes családi ház esetén az emeletre mindenképp tervezzünk be egy router eszközt (Pl. egy okos konnektort).