Cikkek

Okos Otthon Állami Támogatással

Felújítási támogatás

2021 január elsejétől igényelhető az otthon felújítási támogatás, amely remek lehetőséget teremt az otthon felokosítására, amely nem csak kényelmi megoldások kiépítését jelenti, hanem jelentős mértékben növelhető az energia hatékonyság is. Összeállítottuk a legfontosabb tudnivalókat, illetve a cikk alján megtalálhatók a pályázathoz szükséges nyomtatványok, illetve az erről szóló kormányrendelet teljes tartalma is.

Lakásfelújítási támogatás 2021 feltételei

A támogatás igénybe vétele feltételekhez kötött. Ezek a feltételek az alábbiak:

 • Az igénylő Magyar állampolgár,
 • van legalább egy gyermeke, aki legfeljebb 25 éves,
 • babát vár, és a magzat legalább 12 hetes (erről orvosi igazolás kérhető)
 • legalább egy éves Tb jogviszonnyal rendelkezik

A támogatás abban az esetben is igényelhető, ha a szülők élettársi kapcsolatban élnek, vagy az egyik szülő egyedül neveli a gyermeket/gyermekeket.

Amennyiben teljesülnek a felsorolt feltételek, úgy az igényelhető maximális összeg 3 000 000 forint (egyes esetekben ennek a fele). Az állam a lakásfelújításra fordított összeg felét visszafizeti 30 napos elbírálási idővel és 5 napos utalással. Fontos, hogy az összeg utólag igényelhető, és az is, hogy szinte minden felújítási, munkára (például a fűtés korszerűsítésre is) felhasználható.

A lakástámogatási rendszer egyszerűbben

Amennyiben az igénylő megfelel a feltételeknek, úgy a támogatás remek lehetőséget biztosít a korszerűsítések elvégzésére féláron, hiszen a teljes felújítási/korszerűsítési költség (alapanyag+munkadíj) felét visszafizeti az állam (a visszafizetés maximum 3 000 000 Forint). Tehát, ha valaki ki szeretné használni a maximális kerete, úgy 6 000 000 Forint értékben szükséges elvégeznie a korszerűsítést, amelyből 3 000 000 Forintot visszafizet az állam, miután a munkálatok befejeződtek.

Hogyan használható a támogatás okos otthon kivitelezés esetén?

A támogatás többek között az otthon modernizálására és energiahatékonyságának növelésére is felhasználható. Néhány ötlet a felhasználáshoz:

 1. Az elektromos radiátorok
  A támogatás igénybevételével elektromos fűtés is kiépíthető, amely megfelelő vezérléssel könnyedén felokosítható. Az okos vezérléssel működő fűtés számtalan előnnyel jár: kényelmes, energiatakarékos, távolról vezérelhető, és hosszú távon megtérül, mert optimalizálja a költségeidet.
 2. A teljes fűtés rendszer vezérlése
  Már meglévő fűtési rendszerek is felokosíthatók a megfelelő eszközökkel. Ezzel biztosítható akár szobánként más-más hőmérséklet, napszakokhoz igazított vezérlés, távoli ki-be kapcsolás. Egy megfelelően finomhangolt rendszerrel jelentős anyagi megtakarítás is elérhető az üzemeltetés során.
 3. Redőny, árnyékolás „felokosításához”
  A jelenleg használatos redőnyök, vagy akár a támogatással megvalósuló motorizált redőnyök is felokosíthatók, amely több előnnyel is jár: Egyrészt kényelmes, mert nem kell a redőnyöket egyesével fel-le engedni, hanem egy beállított program szerint ez automatikusan történik (akár az aktuális napkelte-napnyugta időpontja alapján), illetve biztonsági szempontból is előnyös, hiszen ha a család éppen nyaral és üres az ingatlan, a redőnyök ettől függetlenül is működhetnek,egy külső szemlélő számára azt sugallva, hogy vannak az ingatlanban.
 4. Klímavezérlés
  Klímavezérlésre is ad lehetőséget és módot számodra a Lakásfelújítási támogatás. Ha a rendelkezésre álló összeg egy részéből a klíma vezérlése valósul meg: távolról is beállítható mikor működjön, mikor kapcsoljon be automatikusan, vagy más beállítással fokozható a komfortérzet. Ezen kívül számos más eset is létezik a klímák vezérlésére. Kérdés esetén vedd fel velünk a kapcsolatot.
 5. Világításvezérlés
  A világítások vezérlése az egyik leginkább látványos okos otthon témakör. Lehet szó meglévő világítási rendszer felokosításárol a meglévő kapcsolók cseréjével, vagy a jelenlegi kapcsolók mögé beépíthető eszközökkel. Ezen kívül megvalósíthatók különböző LED-es hangulatfények, melyek működése kifejezetten változatos lehet. Az okos világítások távolról is kapcsolhatók, automatizálhatók napkelte-napnyugta időpontját figyelembe véve is, vagy éppen a lakók aktuális pozíciója szerint (Pl. hazafelé jövet, amint beér az utcába, felkapcsolnak a külső világítások, és miután bement az ingatlanba, automatikusan lekapcsolnak).
 6. Okos kapcsolók
  Okos kapcsolók használatával rengeteg lehetőség tárulhat a tulajdonos elé. Adott esetben nem csak applikációból kapcsolható, hanem távirányítóval vagy hangvezérléssel is (Google Asszisztens, Amazon Alexa, Apple Siri).